top of page

ECOMURAL: vida i entorn 2016-2017

Institut la Vall del Tenes - Santa Eulàlia de Ronçana

fotografia Rubén Ramal Argany

direcció i creació artística Fausto Espejel García

Aquest Ecomural consta de varies sessions de vivència, investigació i creació artística a l'Institut Vall del Tenes. Cadascun dels 50 alumnes, crea sobre el suport de dos cranis de plàstic les seves reflexions sobre la vida i l’entorn; al primer la relació d’un avant-passat ja difunt de la nostra espècie, els Homo Sapiens, amb l’entorn; al segon la relació de cada alumne amb el seu entorn i projecta la relació que hi vol establir en un futur. Cada alumne mostra les seves conclusions al grup.

Els alumnes exposen els cranis a l'entrada de l'Insitut. El dia 2 de novembre del 2016 al Reial Cercle Artístic de Barcelona els cranis formen part de l'exposició Altar de Muertos. Caminos de Vida y Muerte. Més tard exposem els cranis a la biblioteca de Santa Eulàlia de Ronçana. Finalment formaran part de l'exposició Camins de vida i mort al Museu d'Arqueologia de Catalunya de juliol a setembre del 2017.

Al Reial Cercle Artistic de Barcelona realitzem un acte d'unió entre l'Ecomural i l'Altar de Muertos, així com del conjunt de persones implicades en el projecte: Xavi Saez, artista i professor de visual de l'Institut; Aleix Buch, director de l'Institut; Cristina Figols, tècnica de medi ambient de l'Ajuntament de Santa Eulàlia de Ronçana; Francesc Bonet i Nieto, alcalde de Santa Eulàlia de Ronçana; Fausto Espejel García, director del projecte Ecomural; Núria Gabernet i Díaz, cap de la unitat de recursos d'Educació Ambiental de la Diputació de Barcelona; Pere Nadal, periodista de Canal Set; i Alan Alexis Vaquero, documentalista de Caminos de Vida y Muerte.

El violinista César Mateos va obrir la visita institucional i les reflexions interpretant la Ciaccone, obra mestra que J. S. Bach va composar després de la mort de la seva primera muller. El Cónsul de México en Barcelona Fidel Herrera Beltrán va comentar la tradició de l'Altar de Muertos; el director del Museu d’Arqueologia de Catalunya, Josep Manuel Rueda, va reflexionar sobre l'exposición La fi és el principi que resumeix 20.000 anys de pràcticas funeràries a la prehistòria; el president del Reial Cercle Artístic de Barcelona, Josep Félix Oliver, va explicar la relació del Reial Cercle Artístic de Barcelona amb la cultura; y Fausto Espejel García, director e integrant de la Formación Psicocorporal en Movimiento y Danza, va compartir l'aportació creativa que realitza el nostre projecte Rituales de Vida y Muerte al dret universal, proclamat por la ONU, de gaudir de les arts i participar en els progressos científics.

L'Ecomural: vida i entorn ha estat peça expositiva al Museu d'Arqueologia de Catalunya, formant part de l'exposició La fi és el principi. Pràctiques funeràries a la Catalunya prehistórica i de Camins de vida i mort ~ Una trilogia d'art i creació per honrar i celebrar la vida i la mort

Si has participat en aquest Ecomural pots descarregar les fotografies com a record de la teva participació.

En qualsevol altre cas cal autorització prèvia per part nostra.

bottom of page